onsdag 14 september 2011

Flyger åt .....

Stockholms hållet i eftermiddag.. utöver att jag inte är särskilt förtjust i att flyga är det inte heller det bästa miljövalet. Blev lite nyfiken på hur mycket och gick in på Transportstyrelsens hemsida för att se hur illa det är.

Utsläppen från flyg är "relativt" liten jämfört med andra transporter (antar att detta gäller bilar och inte min cykel..) Dock är det en tillväxtbransch och den negativa miljöpåverkan kan snabbt komma att stiga. Flyg bidrar till växthuseffekten genom förbränning av flygbränsle.
  
"Växthuseffekten innebär att atmosfärens förmåga att absorbera värmestrålning ökar, vilket får till följd att jordytan värms upp. Jordens växthuseffekt förstärks i och med att utsläppen av växthusgaser ökar. Koldioxid, metan och dikväveoxid (lustgas) är exempel på växthusgaser, liksom antropogent framställda gaser, till exempel freoner." Transportstyrelsen

Lånat här

  Min personliga påverkan av att flyga!



CO292,09kg, växthusgas. Stannar minst 100 år i atmosfären       





NOx0,30kg, kväveoxid. Beroenden på vilken höjd utsläppet sker så bryter den ned vs bildar ozon.Den totala effekten bidrar till uppvärmningen. Utsläpp på marknivå ger samma negativa effekt på hälsan och bidrar till försurning av miljön som biltrafik.
HC0,02kg, kolväten. Bidrar till marknära ozon (ozon uppe bra, ozon vid marken inte bra) kan också skapa moln som leder till uppvärmning
CO0,16kg, kolmonoxid. Samma effekt som kolväten





Nu vet jag inte om detta blev alldeles för tråkigt att läsa, men jag lärde mig  i alla fall något nytt! Tex att Transportsyrelsens klimat rapportering heter KRAPP! ha ha ha ha hur tänkte de där? (läser med engelskt uttal) Kanske borde lägga in en varning om att denna blogg kan vara lärorik??

Kan tillägga att på hemvägen blir det till att åka tåg, i första klass! Det var 30kr dyrare än 2:a klass OCH billigare än flyg. Så det så! 

Nu är det lunch och sen blir det förberedelser till att är gjort på jobbet då vi åker och håller kurs i två dagar och därefter två dagar häng med storasystra mi!










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar