torsdag 13 december 2012

Dags att gå och lägga mig..

Måste ju ladda för ytterligare en natt i Tareqs tält! Eller Tareqs falafeltält som det nu börjar kallas. Det har börkat en liten tävling om vem som vill betala mest för en falafel. Såg nyss att det var en snubbe som köpte en falafel för 4500kr!

Igår gjorde jag typ 7000000 st falafelbollar! Kanske en minimal överdrift men efter 3 timmar av konstant falaflande så kändes det så. Tareq kallade mig Falafeldrottningen. Jag ville hellre vara falafelkung men eftersom han inte känner mig så väl så tittade han lite märkligt på mig. Ofta är en kung värd mer än en drottning så då vill jag naturligtvis vara kung! ;)

Fina Alice! 
Min tanke var att jag skulle vara mycket aktiv på alla sociala medier och mana folk till att engagera sig i Musikhjälpen. Jag räknade inte med hur trött en blir av att växla mellan att jobba 24-07 och 07-15. Vet Knappt vilken dag det är... Men jag kan i alla fall avslöja att jag har fantastiskt roligt och träffar en massa härliga mäniskor! Jag menar, hur många kan säga att de har lagat falafel med Tareq Taylor och Radiohjälpens generalsekreterare Per Byman? De är bägge två mycket trevliga.

Nu ska hjag äta lite middag och försöka sova ett par timmar. En e la en tant. ;) Om ni har lite tråkigt i natt är ni hjärtligt välkommna på en kaffe eller glögg?




måndag 10 december 2012

Det pirrar lite i magen..

Om knappt två timmar börjar årets Musikhjälp i Malmö! Om sju timmar börjar jag mitt första pass av fem som jag kommer att jobba frivilligt denna vecka. Jag har ingen aning om vad som kommer att hända men det är sjukt att jag kommer att få vara en sådan stor del av insamlingen.

Jag kommer enbart att arbeta i Musikhjälpens försäljningstält men jag är mycket säker att det kommer hända en massa saker där också. Förutom när jag inte står vid tältets ingång och stalkar Kodjo! Det kommer att samlas in saker till loppis och auktion. Vi kommer även att samla in gamla mobiltelefoner som ska bli nya!

Ni kommer att bombarderas med information under veckan om vad som händer, va inte oroliga! ;) Jag blir självklart mycket glad för besök också. Självklart ska ni också vara med!

Mina tider:
11:e 24-07
12:e 07-15
14:e 24-07
15:e 07-15
16:e 15- slutet

Som ni ser har jag en del "obekväma" arbetstider. Men så är det när en är arbetsfri ;) Jag kommer även att försöka pressa in arbetsökande, språkcafé´och allmänt julmysande under veckan.

Om ni inte hittar mig förresten så är det för att jag har helt bytt utseende i min nya fräscha frisyr!


Nu middag, sen sömn!




torsdag 29 november 2012

Tappar hoppet...

om allt snart. Mycket av min energi går till att hålla mig positiv så att jag orkar skriva en massa bra arbetsansökningar. Men det är svårt att komma undan nyheter som att ytterligare en SD-politiker gör rejält bort sig OCH stödet för deras politik ökar!!! En teori för detta fenomen är att det är många som uppfattar Sverigedemokraterna som det enda oppositionspartiet.... Suck.

Men här vill jag ändå göra en liten insats och tipsa om ett annat "litet" parti som inte är rädda för att ta strid för människor, alla människor! Miljöpartiet! Till skillnad från SD så har MP faktiskt en plan för HUR man ska arbeta med till exempel integration. 

Miljöpartiet tycker framförallt att "Integration handlar om att alla människor skall leva tillsammans under lika förutsättningar." Det har även idéer på hur man ska jobba med integration på olika områden. Klicka på namnet för att läsa mer om deras integrationspolitik. 

Sverigedemokraterna tycker att "Integration innebär att två grupper, i det här fallet svenskar och invandrare, anpassar sig till ett mellanting. Sverigedemokraterna vänder sig mot detta då vi anser att det är fel att den inhemska befolkning ska tvingas anpassa sig till dem som invandrar till Sverige. Utgångspunkten måste vara att de som invandrar till Sverige anpassar sig till det svenska samhället och inte tvärt om. Sverigedemokraterna ser därför inte integration som en lösning på de problem som har 
uppstått som en följd av den oansvariga invandringspolitiken. Den statliga integrationspolitiken har misslyckats i grunden och merparten av åtgärderna bör därför slopas. Genom att vara tydliga med vad som förväntas av dem som invandrar till Sverige samt att invandringen kraftigt minskas kommer invandrares anpassning till det svenska samhället att förenklas."


Det är alltså allt SD har att säga om integration, jag bara undrar när du senast tvingades anpassa dig till en invandrare? Seriöst, jag vill gärna veta om någon känner sig annorlunda? Då har vi i alla fall något att utgå ifrån i ett samtal om integration.. 
Jag försöker verkligen inte att driva med Sverigedemokrater och alla dem som uppenbarligen delar deras åsikter. Men denna bild tyckte jag var lite väl kul i min bitterhet! 

Snott från någonstans på Facebook


onsdag 28 november 2012

Integrera mera!

Igår tog Garagets Språkcafé fullkomligt över biblioteket vi hänger på! Otroligt kul att så många kommer, men det börjar bli svårt att kunna se till allas olika behov.. Och ljudnivån är inte att leka med när 36 människor träffas och har roligt tillsammans.

Vi pratar mycket om integration på cafét. Många har frågor om hur svenskar är och vart man kan hitta dem.. Jag brukar svara dem som jag svara andra som vill prata om t.ex invandrare. Kom i håg att det är individer vi pratar om. Jag vill lika lite klumpas ihop med alla andra svenskar som någon annan . jag vill heller inte tillskrivas egenskaper som jag kanske inte har. Framförallt om synen på en svensk är negativ. Jag kan inte tänka mig att jag och någon från SD har särskilt mycket gemensamt på det sätt vi ser andra människor. Samtidigt varken kan eller vill jag förneka min svenskhet, för jag är ju svensk. Men framförallt är jag Therése!



Men som jag sagt innan, integration går två vägar. Man måsta våga släppa in andra människor också, fastän de inte liknar en själv. Många pratar om att det inte går att tala om integration i Sverige. Jag vill tala om det, jag vill till och med lägga all min tid på att arbeta med det. Jag tycker att det är pengarna som saknas, av alla 50 tal arbeten jag sökt den senaste tiden är det endast två som ens lite handlar om integration. Finns liksom inte pengar när det kommer till att satsa på människor välmående..

Men ideella arbeten är det gott om, så om någon är sugen finns det en massa saker som behövs göra. Garaget kommer även att starta upp en läxhjälp för vuxna, dit kommer det att behövas en hel hög människor som är duktiga på grammatik och shit, alltså INTE jag.

Kan garantera att det finns en massa spännande möjligheter i andra kommuner än Malmö också!

För övrigt har jag varit och sett sista delen av Twilight idag.. Vet inte helt vad jag tycker. Förstår att de som längtat efter filmen och läst böckerna kommer att älska den. Jag som inte läst böckerna blev mycket förvånad över flygande huvuden lite då och då.....

Och så drack jag lite glögg!







måndag 26 november 2012

9 månader senare...

så är denna exellenta person fortfarande arbetslös! I morgon är det dags för en ny handlingsplan på arbetsförmedlingen och jag är en uns nervös över att bli intryckt i någon arbetsmarksåtgärd som inte kommer att leda till jobb. Vet inte hur det är i Malmö men i Göteborg så löser de arbetslöshetsstatistiken på det sättet. Men men positiva tankar ska jag försöka ha, de kanske har jättebra idéer!

Denna vecka har flugit förbi. Dagarna känns korta när mörkret faller på redan vid fyra-tiden.. Men tack och lov har jag fyllt många av kvällarna med fina vänner. Världens barn middag och tjejgängs häng är saker som fyller mitt annars lite tomma vardag.

Vegan mums! 

Cava mums!
Ett gäng jobb har jag också lyckats söka denna vecka. Det är betydligt fler jobb att söka nu än i somras, har till och med hittat ett par stycken inom min "bransch". Nu ska bara Malmö stad inse att de inte kan klara integrationen utan mig också. ;)

En annan väldans rolig sak är också att en fin vän till mig har varit med i en skojig IKEA flashmob i Stockholm! Min fina Petri är en av de fem fantastiska snubbarna från Komodo framför Tareq Taylor och han har en mössa med vit text på. Enjoy! 



Tareq Taylor kommer jag för övrigt träffa en hel del när jag kommer att arbeta frivilligt med årets Musikhjälp i Malmö. Hopppas hoppas jag får en möjlighet att säga hej till Kodjo! Jag kommer inte vara i buren men kommer att stå större delen av veckan i shopen (ett tält som tydligen inte ska vara så kallt??) Mer om det när vi kommer närmare...

Nä om en skulle laga lite middag? 

onsdag 24 oktober 2012

Sitter fast..

Att solen inte tittar fram lika ofta gör att jag har blivit lite höstdeppig. Att jag inte haft fast jobb på ett halvår kanske också har något med det att göra. Jag har en liten hög jobb att söka men har en seriös mental blockering. Har gjort en massa saker idag som inte har med arbetssökande att göra. Städat, handlat, sett "tv" på datorn och en massa slösurfande.

Hittade en härlig musikvideo på Lady Dahmers blogg. Lägger upp den här också för er som inte orkar klicka vidare.


Och på tal på det amerikanska valet var det en dam på språkcafét som upprört uttryckte att "tänk om världen drabbas av någon som är värre än Busch!!" Det var inte Obama hon menade. ;) Märkligt att ett land kan påverka hela världen på det sättet. 

Nä nu måste jag verkligen få tummen ur arslet! Hörde på radion att en ung tjej har dött tragiskt efter att ha druckit en jäkla massa energidryck... Väldigt sorgligt... Men inslaget gjorde mig också väldigt sugen på Red Bull. Så det har jag köpt nu. Jag vet att jag är en dålig människa.. En något piggare men ändå en dålig människa.. 






fredag 19 oktober 2012

Testing testing #2

Äntligen hittat bloggen via min älskade iPhone!

Kvällsvandring Norra Sorgenfri

Ibland när jag pratar om Världens Barn kan det nog låta som att jag jobbar ihjäl mig utan tack eller lön. Som att jag jag ger upp en bit av min själ så att kanske någon någonstans kan få det lite bättre... Det är faktiskt inte därför jag gör det. Självklart är det en förmån att jag har en hobby som gör mig glad och som faktiskt gör skillnad. MEN vi har faktiskt otroligt roligt för det mesta och varje år jag är med får jag en massa nya upplevelser och erfarenheter.

En lyckad aktivitet som kom lite hastig och lustigt var en kvällsvandringi Norra Sorgenfri industriområde. Jag älskar historia och att kika på gamla grejor. Att göra det efter mörkrets inbrott var en upplevelse i sig själv.


Detaljerna får en helt annan dimension när en kikar på saker i endast skenet från en massa ficklampor. Malmö har som alla städer en fascinerande historia, speciellt när en tittar på individnivå. Eller som i detta fall enskilda byggnaders historia. Tyvärr tillåter inte mitt läckande såll till minne att spontant berätta om allt jag hörde men om ni är intresserade så kan ni ta en sväng om bloggen Norra Sorgenfri Nu. Om ni klickar på länken kommer ni direkt till inlägget som handlar om vandringen.










Som avslutning på den spännande vandringen fick vi komma in i de nu tomma båghallarna där den Magiske Ali hade ordnat en saxofonspelare vid namn Johan. Det var något av det vackraste jag någonsin hört. Akustiken, musiken och mörkret var en perfekt kombination!

Hoppas på fler kvällsvandringar.

I dagens verklighet kämpar jag med att skriva ansökningar och ska snart iväg och bli intervjuad. Tyvärr inte för ett jobb men av vår underbara Världens Barn praktikant Chi-Pei som skriver uppsats.

Sen blir det en lugn kväll med fina vänner jag inte träffat på länge.

Hoppas du får en trevlig helg.

onsdag 17 oktober 2012

Vad ska jag nu göra?

Jag har nu haft en liten mental paus efter Världens Barn insamlingen, som för övrigt gick fantastiskt bra.  Här kommer ett litet citat från årets Regionsamordnare Johanna Lindberg som gjorde ett riktigt bra arbete samtidigt som hon alltid var positiv! 

"Tack vare fantastiska insatser från alla underbart engagerade & eldsjälar ökade insamlingen till Världens Barn i Malmö med nästan 20 %! 655 000 kr är via Radiohjälpen på väg till utsatta barn i detta nu - allt för att mång
a har gjort lite var, och en hel del väldigt mycket, tillsammans för Världens Barn. Kampanjteam, organisationer, yogalärarvänner, barer & restauranger, UngBo12, vänner, familj – jag är SÅ TACKSAM över att ha fått göra denna kampanj tillsammans med så många av er därute! TACK, TACK, TACK!"


Sen var vi också ett helt jävla fantastiskt kampanjteam som har hållit mitt stundsvis dåliga humör ganska bra under schack under hösten ;) Det är liksom inte alltid asball att vara arbetslös...

Idag har jag varit på Engagemangscafé på Garaget. Nu när inte VB tar all min tankekraft så började jag fundera på vad annars det finns att engagera sig i, kan ju inte sluta rädda världen :) Det ger en energikick att bara lyssna på andra människor med glöd och tro på förändring, hur liten den än må vara.




Här är några av föreningarna som jag är intresserad av. Det jag känner mest för nu är att arbeta med invandrare och integration så jag får ta mig tid och bläddra igenom all info jag idag plockat. Återkommer med beslut, om det blir ngt av det. 

Men det absolut bästa med dagen är att min älskade Hannis har idag klämt fram den nyaste lilla familjemedlemen som fortfarande är inte är namngiven (?) så vitt jag vet. Så nu vill jag bara slänga mig på bussen till Götet och krama om dem allesammans. Men de kan behöva lite mer lugn och ro innan jag invaderar.. 

Så får jag avsluta med en rolig bild från finaste vännen. Tänk om detta piller verkligen fanns, tänk så mycket finare världen skulle bli! 





måndag 8 oktober 2012

Den lates lön..

är att slippa laga middag utan den dyker upp som ett under med mannen. Hur mycket nyttigheter den innehåller är en annan fråga!

Det var inte så farligt nu i efterhand. Det bidde en kebabsallad. Mannen försökte beställa en kebabtallrik men på grund av språkproblem fick jag alltså en lite nyttigare variant. Skönt, nu i Världens Barn tider äter jag kanske inte helt ordentligt. Blir liksom det jag hittar på vägen någonstans. En överkörd råtta, en gammal falafel osv. Men shit nu är det bara denna vecka kvar, så jag har goda chanser att överleva.

Nu har vi även gjort en annan rolig sak. Beställde precis biljetter till Dubai!!! Hatar att beställa via internet då trots all tid jag spenderar på det inte riktigt tror att det är på riktigt. En betalar med låtsaspengar och får en låtsasbiljett. Har djup ångest varje gång jag närmar mig flygplatsen.. Men som jag saknar familjen, så det är det hela värt!

Tänkte igen skriva en massa intelligenta saker om djuplodande ämnen. Men är för trött, tänker se en hjärndödande film istället.







söndag 7 oktober 2012

En något sleten kropp..

jag idag. Får lite åldersnoja med tanke på att jag faktiskt inte borde vara så här trött.
Helgen började lugnt men ökade på allt eftersom. Lördagen spenderades med att samla in pengar till Världens Barn. Tror vårt gäng som bevakade en del av centrala Malmö fick ihop strax över 12 000kr. Va bra tänker ni kanske då? Jag tänker att vi kan bättre, mycket bättre. Så kom med nästa helg och ge mig två timmar av din tid så kommer du få en massa av min kärlek...

Som jag nämnt innan har IKEA skänkt ett gäng nästan nya möbler. Dessa såldes idag i Båghallarna på Celsiusgatan 25. Dit är ni välkomna på onsdag 17.30 om ni är sugna på att kika lite. Se bilder nedan av vad som finns kvar.

Men i övrigt har jag konsumerat minimalt med alkohol och fått en massa sömn. Så jag borde verkligen INTE vara så här trött! Arrrghh...












På onsdag blir det även Nattvandring på Norra Sorgenfri! 100kr, allt går till Världens Barn. Det ska bli otroligt spännande. Norra Sorgenfri är Malmös äldsta industriområde och inte ett ställe jag brukar hänga  på kvällstid om jag kan undvika det. Hoppas på att få lite fördomar krossade, och så älskar jag historia. Personen som håller i vandringen driver även en blogg som heter Norra Sorgenfri nu. Det kommer att hända en massa saker i  området så det kan vara sista chansen! ;)

Jag vet att jag bara skriver om Världens Barn för tillfället men det fyller mycket av min tid. Idag fick jag frågan om vilket projekt jag är mest intressead för inom Världens Barn. Jag blev lite ställd. Jag har faktiskt inte så bra koll på de olika projekten, dels är de väldigt många och de förändras från år till år. OCH det är inte på grund av enskilda projekt jag är engagerad. Jag vet bara att den tid jag lägger kommer att ge enorm effekt för människor som inte själva kan påverka sin situation på det sätt som jag kan.

Men men.. Insamlingen avslutas om en vecka så nu vill jag bara ge av mig själv så mycket jag kan och hoppas att vänner och familj finns kvar när jag kommer ut på andra sida. ;)

Nä nu ska jag måla lite mer på min Koala innan film och soffadags med mannen!









fredag 5 oktober 2012

Det regnar inte i alla fall..

men tyvärr är jag vaken!

Har inte sovit många timmar inatt. Mannen stannande i Danmark över natten och jag var nervös över att jag inte skulle komma upp i tid. Gäsp.. Det gjorde jag.

Nu ska jag strax i väg för att samla pengar till Världens Barn!! Yay.. Ska bli spännande.
Tyvärr är vädret lite ostadigt så det kan vara lite ont om folk på stan. En annan rolig sak är att IKEA har skänt en massa möbler och grejer från boutställningen. De säljer vi ut mycket billigt. Nästan helt nya saker!! Gå in på Blocket och sök på IKEA donerat till Världens Barn. Sen är det bara att ringa numret i annonsen och boka vad just du vill köpa. Avhämtning och betalning sker på söndag den 7/10.

Om du har ett par timmar över idag kommer jag att befinna mig runt lilla torg 10-16. Det är bara att komma förbi och skänka en peng eller bara låna en bössa att skramla med en stund.



onsdag 3 oktober 2012

Det går framåt..

kanske inte så mycket i mitt liv, men någonstans går säkert något åt rätt håll! Det gäller att tänka positivt!

Mitt liv idag har dock inte varit särskilt spännande. Har släpat mitt arsle till gymmet, sökt ett par jobb som inte har något som helst att göra med mina ambitioner och nu ska jag strax laga middag.

Lite goda nyheter har jag fått i alla fall. Jag har ännu inte tagit ut min examen i Mänskliga rättigheter då jag saknar en liten uppgift som nästan var färdig när jag slutade skolan 2009... men nu har jag fått besked om att jag kan lämna in samma uppgift, jag har varit lite orolig över att jag skulle vara tvungen att skapa något nytt och skriva in mig på högskolan igen och därför bli av med a-kassan. MEN nu är det bara tummen i röven som står mellan mig och min examen!

I brist på ett betalande arbete så spenderar jag mycket tid på sociala medier. Tyvärr har jag alldeles för mycket tid att läsa mindre intelligenta människor kommentarer på diverse sidor. Det förvånar mig ofta hur mycket folk uttalar sig utan att egentligen ha någon slags fakta eller reell kunskap i bakfickan. Det är alldeles för lätt att bara tro på saker som skrivs på internet. Nu skulle jag personligen inte ha något emot om ni alla (ca 12 pers) bara trodde på allt som skrevs i denna blogg men jag hoppas ni inser att en blogg utan hänvisningar inte är en tillförlitlig källa.

Men med media osv är det desto svårare att veta om artiklar har bakgrundkollats och med vilken inställning. Jag har hittat en väldigt bra sida som heter Mediekompass. Den vill jag verkligen rekommendera att ni kikar igenom. En liten dos källkritik har aldrig skadat någon! (tror jag, har inget som helst belägg för detta påstående)

Som belöning för er uppmärksamhet vill jag dela med mig av en fruktansvärd bröllopsbild från 2008 som mamsen har snyggat till. Det hjälpte inte.. Det ser ut som jag blir uppraggad efter att ha skuttat runt på en äng någnstans och plockat blommor medans jag drömt om en stor stark man som kan ta hand om mig! Alltså, bilden kommer inte i närheten av mig som människa eller oss som par blähh. Måste verkligen sluta läsa Genusfotografen. Handlar om att tänka kritiskt till medias bilder.







tisdag 2 oktober 2012

Nyholmskan hjärta Garagets språkkafé

Som ni flesta vet är jag fortfarande fri från ett inkomstbringande arbeten. Andra arbeten har jag gott om! Vilket faktiskt är väldans skönt.

Samtidigt som min arbetsfrihet infann sig fick jag höra av en fin vän att ett språkcafé i Seved sökte volentärer. Vi förstod inte helt vad det skulle innebära men kaffe och att prata verkade ingå. "-Självklart ska jag vara med! Låter som my kind of place."

Det visade sig vara ett ställa där en pratade över en kopp kaffe eller två men det är ändå så mycket mer. Besökarna blev vänner, inte så att vi umgås privat men de vet nog mer om vad som händer mer i mitt liv än min familj. Jag träffar ju dem tre dagar i veckan.

De ger mig energi att orka vänta på det där jobbet där jag vet att jag kan göra skillnad, speciellt för dem. De är så många och de vill inte annat än att bli integrerade i samhället, få ett jobb, få svenska vänner, bara få känna sig hemma. Kan tillägga att oftast är jag den enda svenskfödda på plats.

Det måste vara svårt att bli integrerad i ett samhälle som inte släpper in. Jag vill inte anklaga människor, jag vet att alla inte brinner för samma saker som jag gör. Men nästa person som berättar för mig att invandrare är si eller så, inte vill jobba (lägg in valfritt korkat argument) osv, orkar jag inte längre ödsla tid på att debattera med utan kommer nog endast ge hen en käftsmäll!


Vi sitter och pratar om det mesta, högt och lågt. Ibland i smågrupper men ofta i storgrupp. Idag var vi ca 25 personer. Eftersom ingen vill störa samtalet så viskar de små frågor om stavning och betydelser av ord. Är ganska kul att bläddra i mitt block och nästan minnas allt vi pratat om.

Vet att Anne inte gillar bilden nedan men jag tycker den (och hon) är fantastisk! Sorry ;)

Vill ni se fler bilder och kika lite på vårt härliga bibliotek Garaget så klicka på namnet.




Bild tagen från Sydsvenskan som skrev om Språkkafet! 

Nä nu är det dags att varva ner för att snart gå i säng! I morgon hittar jag säkert det perfekta arbetet att söka! Får avsluta med dagens självklara miljötips!




måndag 1 oktober 2012

Tanken var god....

Har i afton lite energi över för en gång skull. Tänkte därför skriva något otroligt intelligent om genus eller integration.. Eller kanske bara hur fantastisk jag är.

Men jag började med en annan mycket viktig uppgift vilket är att sortera bilder från min iPhone från hela året som lagt sig i en rörig mapp på Dropbox.

Så här kommer i stället lite bilder på mitt (och mannens?) extremt lyckade tomatprojekt! Tyvärr inga fina bilder från sista tiden då plantorna går hela vägen upp till taket, och nu är det mörkt..

























Är så glad över mina tomater att jag också bjuder på en rolig bild till! Denna gång på någons asballa katt!



Nu är jag i alla fall igång med bloggandet igen. Får se om jag lyckas med att fortsätta ;)


måndag 25 juni 2012

Frankrike del 2, nu börjar det bli spännande!

Dag 2 i Paris, vi kom faktiskt upp ganska tidigt eftersom mannen inte är en sån där typ som gillar att ligga och dra sig, tyvärr. Men idag hade vi Montmartre på schemat och jag hade läst att om man är på plats vid öppningen av Sacre-Coeur så är det inte så mycket folk. Det var det inte heller, en fantastisk kyrka. Tyvärr var det förbjudet att ta några bilder, ni får tro på mitt ord. 

Det var till och med så lite folk att vi tyckte det kunde vara spännande att klättra upp i kyrkans kupol. DET VAR DET INTE! Trapporna, som var över 300 stycken till antalet, var så trånga att det ganska snart utlöste en ganska bra ångestattack. Detta i sin tur ledde till att jag i princip sprang upp för alla 300 trappsteg. Därefter följde en liten tur på taket (jävligt högt upp) för att sen fortsätta in i ÄNNU mindre trappor. Sen satt jag skräckslagen på en liten bänk på toppen medans mannen tittade runt på utsikten. Sen sprang jag ner för alla trappor på den andra sidan. Nej, en kan inte bara vända och gå ner.... På bilden nedan kan ni se hur desperat jag klamrade mig fast i allt jag kunde hålla i. Har inte fått sån cellskräck sen grottorna i fjärde klass.. men mannen tyckte det var en trevlig upplevelse i alla fall. 

 Tack och lov avslutades turen med ett besök i kryptan under jord. Det tyckte jag däremot var mycket roligt. Där kunde en träffa den huvudlöse snubben och Sankt Therése! :)

Historien förtäljde, såvitt jag minns, att snubben blivit halshuggen vid Sacre-Coeur och därefter plockst upp huvudet, stoppat det under armen och traskat ner från berget. Så blev han helig. Första Zombien??

Historien om Sankta Therése (1873-1897) "Jesus lilla blomma" har jag fått googla fram. Tydligen blev hon känd för allt hon skrev, bland annat en självbiografi och är skyddshelgon för människor med AIDS, flygkaptener, florister, sjukdom och missioner!


Den helige huvudlösa


Sankta Therése 

Så snart min panik hade lagt sig gick vi vidare runt i Montmartre som är otroligt vackert. De har ett litet museum som är sevärt, där kan en få en liten bandspelare som kan engelska. Den berättar litet om historien runt området. De flesta museer vi besökte kostade ca 8 euro. Utanför detta museum finns också den sista vingården inne i Paris. Den producerar ca 1000 flaskor per år och de säljs tydligen till förmån för välgörande ändamål. Fint.

Museet innehåller också historien runt alla kabaréer. Det var kul att se bilder av can can dansare. Inte så mycket krav på trådsmala kvinnor på den tiden, viga var de ändå! :)


Efter en trevlig lunch bestående av sallad och vin,  träffade vi en CISV kompis Justine. Så fick vi en engelsktalande guide resten av dagen. Inte helt illa, vi hade vid detta laget en del frågor. Varken jag eller mannen pratar franska, även om jag nu inte längre är helt hjälplös. Tänk vad en lär sig när en inte har något val. ;)

Kyrkogården i Montmartre, som en liten stad
Justine med bror och hund


Efter en härlig promenad förbi Moulin Rouge, Triumbågen osv (en del Metro kan ha varit inblandat) gick vi tillbaka till Notre Dame då jag inte kände mig helt färdig med den byggnaden. Så vacker..

Kvällen avslutades på Le Cosy, samma restaurang som första kvällen, där de åts och dracks till den sena natten. Igen var vi de enda kunderna och vi hade en kanonkväll tillsammans med personalen. :)


söndag 24 juni 2012

Frankrike, del 1

Sitter här i mitt kök och tittar ut på ösregnet, längtar tillbaka till Frankrike och värmen. Därför tänkte jag skriva ner min resa på denna blogg. Kanske mer för min egen skull än för er. Det hände så otroligt mycket på få dagar och jag börjar redan glömma en del. Mitt minne är ett utmärkt såll.

Vi bodde på ett lite nedgånget hotell i Paris med en receptionist som var ca 150 år gammal, säkert mycket trevlig man om en hade kunnat franska. Hotel de Roubaix på 6, Rue Greneta.

Vi bodde i ett rum längst upp som de kallade "master suit"? Ha ha, vi hade i alla fall grym utsikt. En gotisk kyrka till vänster och långt ner till marken överallt.



Vi kom ganska sent till hotellet och var rätt hungriga och trötta, tyvärr hade de ingen restaurang. Det fanns däremot rakt över gatan,  Restaurang Le Cosy.

Vi var de enda gästerna så jag kan tillägga att servicen var fantastisk! Helt ärligt så var det jäkligt mysigt, god mat och gott vin. Vi gillade det så mycket att vi kom tillbaka en kväll till senare.. Kan verkligen rekommendera ett besök om en är i närheten.

Lite rund under fötterna på Le Cosy. :)
Vi var glada och nöjda när vi gick till sängs men sen bröt det ut ett jäkla åskväder. Då var det inte längre lika roligt att ha rummet längst upp mot koppartaket. Blev inte många timmars sömn. 

Men morgonen efter var vi alldeles för exalterade för att vara trötta, vi åt frukost sen traskade vi ut på Paris gator utan någon egentlig plan utöver att vi ville njuta så mycket det bara gick. Det enda jag visste att jag inte ville missa var Notre Dame och Louvren. 

Vi satsade mot Louvren men svängde lite fel och hamnade vid Notre Dame istället. Tips från coachen är att ha en riktig stadskarta och inte en turistvariant där sevärdheterna var tecknade stort över viktiga gator ;)

Notre Dame är en fantastisk byggnad. Vi kom dit under en begravning. Lite märkligt tyckte jag men otroligt mäktigt med en man som sjöng Ave Maria. Vilken akustik. Vet inte vem som var död. Hen fick i alla fall en fin begravning.. 





Någons benknota i fin förpackning


Sen traskade vidare i vårt sökande efter Louvren, vi visste att vi var nära! Det finns så otroligt mycket att titta på under en liten promenad, finns även en massa tiggare som är mer eller mindre fantasifulla. Blev ledsen i hjärtat av de stora grupperna av barn som sprang runt med insamlingslistor, och lite imponerad av "låtsades hitta en guldring" gänget. 

Älskar alla broar i Paris, så många olika stilar och den ena vackrare än den andra. 


Vi beslöt att inta en lätt lunch innan Louvren på ett av de mer turistiga restaurangerna. Ville bara ha en croque monsieur och skrattade lite när jag insåg att det ingick både pommes och sallad till den gigantiska mackan. Till det ett stort glas vin som gjorde oss på mycket gott humör. Vi vinglade glatt vidare till Louvren för att inse att det var en massiv kö utanför. Så vi beslöt att komma tillbaka en annan dag vid öppning istället. 


Nu hade vi traskat i ganska många timmar och min plan att se hela Paris till fots var plötligt inte så intressant längre. Så vi tog en båttur. En och en halv timmes härlig vila för fötterna. Ett mycket vackert och bekvämt sätt att se Paris på, inte heller så farligt dyrt. Typ samma pris som båtarna i Köpenhamn, fast roligare.

Båten var fylld med asiater och deras kameror, de sprang fram och tillbaka på båten och såg staden endast genom sina kameror. De såg glada ut men från min synvinkel känns det som ett synd sätt att se på stan. Känns som att de missade de små detaljerna.




Dagens promenad avslutade vi med en tur till Eiffeltornet, nu när vi ändå var i faggorna. Det var stort och grått. Hade faktiskt inget intresse av att åka upp alls så när vi knäppt några foton tog vi en taxi tillbaka genom Paris galna trafik. Det var roligare. Sen var det bara att hitta en restaurang, dricka vin, äta gott och ramla i säng för att orka en ny dag av upplevelser.. Men det får ni höra om en annan gång!