måndag 25 juni 2012

Frankrike del 2, nu börjar det bli spännande!

Dag 2 i Paris, vi kom faktiskt upp ganska tidigt eftersom mannen inte är en sån där typ som gillar att ligga och dra sig, tyvärr. Men idag hade vi Montmartre på schemat och jag hade läst att om man är på plats vid öppningen av Sacre-Coeur så är det inte så mycket folk. Det var det inte heller, en fantastisk kyrka. Tyvärr var det förbjudet att ta några bilder, ni får tro på mitt ord. 

Det var till och med så lite folk att vi tyckte det kunde vara spännande att klättra upp i kyrkans kupol. DET VAR DET INTE! Trapporna, som var över 300 stycken till antalet, var så trånga att det ganska snart utlöste en ganska bra ångestattack. Detta i sin tur ledde till att jag i princip sprang upp för alla 300 trappsteg. Därefter följde en liten tur på taket (jävligt högt upp) för att sen fortsätta in i ÄNNU mindre trappor. Sen satt jag skräckslagen på en liten bänk på toppen medans mannen tittade runt på utsikten. Sen sprang jag ner för alla trappor på den andra sidan. Nej, en kan inte bara vända och gå ner.... På bilden nedan kan ni se hur desperat jag klamrade mig fast i allt jag kunde hålla i. Har inte fått sån cellskräck sen grottorna i fjärde klass.. men mannen tyckte det var en trevlig upplevelse i alla fall. 

 Tack och lov avslutades turen med ett besök i kryptan under jord. Det tyckte jag däremot var mycket roligt. Där kunde en träffa den huvudlöse snubben och Sankt Therése! :)

Historien förtäljde, såvitt jag minns, att snubben blivit halshuggen vid Sacre-Coeur och därefter plockst upp huvudet, stoppat det under armen och traskat ner från berget. Så blev han helig. Första Zombien??

Historien om Sankta Therése (1873-1897) "Jesus lilla blomma" har jag fått googla fram. Tydligen blev hon känd för allt hon skrev, bland annat en självbiografi och är skyddshelgon för människor med AIDS, flygkaptener, florister, sjukdom och missioner!


Den helige huvudlösa


Sankta Therése 

Så snart min panik hade lagt sig gick vi vidare runt i Montmartre som är otroligt vackert. De har ett litet museum som är sevärt, där kan en få en liten bandspelare som kan engelska. Den berättar litet om historien runt området. De flesta museer vi besökte kostade ca 8 euro. Utanför detta museum finns också den sista vingården inne i Paris. Den producerar ca 1000 flaskor per år och de säljs tydligen till förmån för välgörande ändamål. Fint.

Museet innehåller också historien runt alla kabaréer. Det var kul att se bilder av can can dansare. Inte så mycket krav på trådsmala kvinnor på den tiden, viga var de ändå! :)


Efter en trevlig lunch bestående av sallad och vin,  träffade vi en CISV kompis Justine. Så fick vi en engelsktalande guide resten av dagen. Inte helt illa, vi hade vid detta laget en del frågor. Varken jag eller mannen pratar franska, även om jag nu inte längre är helt hjälplös. Tänk vad en lär sig när en inte har något val. ;)

Kyrkogården i Montmartre, som en liten stad
Justine med bror och hund


Efter en härlig promenad förbi Moulin Rouge, Triumbågen osv (en del Metro kan ha varit inblandat) gick vi tillbaka till Notre Dame då jag inte kände mig helt färdig med den byggnaden. Så vacker..

Kvällen avslutades på Le Cosy, samma restaurang som första kvällen, där de åts och dracks till den sena natten. Igen var vi de enda kunderna och vi hade en kanonkväll tillsammans med personalen. :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar