måndag 15 augusti 2011

Sött som socker

är honung vilket jag hellre använder i mitt thé! Och självklart vill jag gärna ha ekologisk honung. Detta har dock gett upphov till en del diskussioner i goda vänners lag. Hur vet bina vilka blommor som INTE är besprutade? Jag har haft vissa förhoppningar om att biodlare har lyckats dressera de jävlarna till att stanna på ett visst ställe men efter lite eftersökningar fann jag att så inte var fallet.

Problemet med bin är just att de flyger lite vart de vill, de kan flyga upp till 2 km från kupan, därför får kuporna inte ligga nära odlingar som använder kemiska bekämpningsmedel om odlaren vill få kravmärkt honung. Eftersom vi äter upp binas vinterförråd (honungen duh..) så måste de matas med sockerlösning och där måste då också sockret vara kravmärkt. Tydligen ganska dyrt enligt Göran.

Tydligen behövs också en del bekämpningsmedel runt kuporna för att klara sig från myror (ja vem vill ha myror i honungen ;)) eller mot växter runt kupan. Så summa summarum så används det en hel del mer kemikalier i tillverkningen av honung än vad en kan tro. Så nu vet ni!

Vill ni läsa mer om kravmärkt honung så klicka på Göran. Nu är det tid för thé!


Annars går 30-dagars utmaningen ganska bra, sitter och småplinkar lite gitarren och längtar tills torsdag då en schysst kompis kommer att stränga om min gitarr, ska även kolla upp vad en stämapparat kan kosta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar