måndag 16 april 2012

Tips från livscoachen



Det är ganska "lätt" att handla medvetet. Så snart en har lärt sig vilken typ av miljömärkning som är gällande och äkta för just den produkt en håller i. Så jag vill hjälpa er på vägen... Eller rättare sagt så vill Coop hjälpa er med detta med en bra märkningsguide!

Märkesguiden tar inte bara upp märkningar som fokuserar på mat utan även teknik och möbler. De har även enkelt länkat till de olika organisationernas hemsidor om ni vill veta mer.

Sen har vi även Naturskyddsföreningen som är mycket duktiga på att komprimera miljöfrågor till hur vi kan förändra vårt beteende för att ge bäst effekt för miljön. Här nedan listar de 5 matvaror som är viktiga att byta ut.


Infon hittade jag här!

De har även en massa mer artiklar och information om en vill veta mer om vilka områden inom maten som har stor miljöbelastning t.ex. 10 steg till smart mat

Så nu vet ni vad jag sysslar med på dagarna i stället för att söka jobb! ;) Faktiskt har jag hittat ett helt vettigt arbete som jag är intresserad av och har ett par dagar på mig att fila på ansökningen. Det händer verkligen inte varje dag! Så nu jävlar...


torsdag 12 april 2012

Vad stoppar vi egentligen under armarna?

För väldans längesen bad min syster mig att skriva om aluminium i deoderanter. Jag påbörjade inlägget ungefär samtidigt men livet kom i mellan och den glömdes bort, tills idag. :) Här kommer alltså info om kroppen och varför vi applicerar aluminium på våra oftast hårlösa armhålor trots att det finns andra vägar att välja.

Mänsklig svett är i stort sett luktfri till dess att den jäser av bakterier. Bakterier trivs i varma, fuktiga miljöer. Människors armhålor är bland de mest varaktiga varma områdena på människokroppen, och svettkörtlarna producerar svett som har en viktig kylande effekt. När vuxna armhålor tvättas med alkaliska pH-tvålar, tappar huden sin syremantel (ph 4,5 - 6), ökar hudens pH och stör hudbarriären. Bakterier trivs i högt pH-värde eller basiska miljöer. Att skapa en sådan miljö i armhålan gör den mer mottaglig för bakteriella kolonisationer. Bakterierna äter svetten från de apokrina körtlarna och död hud och hårceller. De utlöser 3-methyl-2-hexenoic i sitt avfall, vilket är den största orsaken till kroppslukt.

Aluminiumklorid, bild från wikipedia
De flesta deodoranter,  antiperspiranter, innehåller aluminiumsalt eller aluminiumklorid som påverkar lukt samt förebygger svettning genom att täppa till svettkörtlar. Om det är skadligt eller inte har jag svårt att hitta klara svar på. En del hävdar att aluminiumsaltet är cancerframkallande men många tester säger att det är en sådan låg halt att det inte kan påverka annat  än svettkörtlarna. Det man helt säkert vet är att missfärgningar på kläder under armarna beror på aluminiumet.

Att ha hår under armarna verkar mot fukten och hjälper till att hålla huden torr nog för att förhindra eller minska bakteriell kolonisation. Håret är mindre känsligt för bakterietillväxt och är därför idealiskt för att hejda bakteriell lukt.    

Klicka här för mer info om denna produkt
Jag har egentligen ingen stark åsikt i detta ämne, det viktigaste för mig att handla så hållbart som möjligt i alla situationer. Själv använder jag Änglamarks deo som är Svanenmärkt men som ändå innehåller en låg halt av aluminiumklorid. ACO har även en aluminiumfri deodorant då det finns människor som är överkänsliga mot aluminium. Huruvida den är miljövänlig har jag inte tagit reda på.

Det går även bra att stoppa ett knippe basilika under armarna :) Om ni har fler tips på andra lösningar så hör av er!

Det blir bättre!

Ibland när jag läser om olika miljö och mänskliga rättighetersfrågor blir jag lite ledsen och uppgiven. Jag gör det jag kan men känner mig fortfarande otillräcklig på många sätt.

MEN nu hittade jag denna fina artikel på Minplanet.se som handlar om de förändringar som faktiskt skett och på vilka områden man kan se mätbara skillnader. Läs gärna om 7 gröna trender på deras sida.

Speciellt när jag spenderar mycket tid på egen hand är det lätt att bli lite nere och tappa hoppet. Jag vet vad jag vill göra men har inget tydligt sätt att hitta dit just nu. Men jag är på väg och tänker ta mig fan inte ge upp innan jag uttömt alla mina idéer.

Idag har jag i alla fall lyckats släpa mig till gymmet och ska på möte med Språkcafét i Seved om en stund. Nu ska jag bara bemästra min nervositet och maila några kontakter som jag hoppas kan hjälpa mig på min väg!


tisdag 10 april 2012

Utmaning!

Som ni kanske vet sitter jag i många timmar och letar jobb. Problemet är att min egna hjärna begränsar mig en del. Det finns vissa jobb som jag kanske kunnat söka men helt enkelt inte vågar eller tror att jag inte har "rätt" till.

Så utmaningen är att jag kommer att söka ALLA jobb ni föreslår att jag söker eller ställen ni tror jag kan skicka spontanansökningar till. OBS jag söker främst i Skåne då jag i dagsläget inte vill skiljas från min man och vi har inte råd till två boenden.. Så kör hårt! Utmana mig att tänka utanför min låda.

Vill såklart att det har något med mitt intresse och utbildning att göra, hållbar utveckling, mänskliga rättigheter osv. Syftet är att inte hitta vilket jobb som helst utan mitt jobb där jag kan stanna och utvecklas.

Idag har jag hittat tre perfekta jobb åt andra människor, kanske borde bli arbetsförmedlare? De kräver dock B-körkort har jag hört så jag ska nu maila min handledare och be om svar på varför?

I övrigt har jag haft en mycket trevlig påsk med familjen, jag vann till och med äggknäckar tävlingen. Kan inte minnas den gång jag gjorde det sist, och med mitt fantastiska drakägg!





Aebleskiver, mycket typisk svensk påsktradition!