måndag 25 juni 2012

Frankrike del 2, nu börjar det bli spännande!

Dag 2 i Paris, vi kom faktiskt upp ganska tidigt eftersom mannen inte är en sån där typ som gillar att ligga och dra sig, tyvärr. Men idag hade vi Montmartre på schemat och jag hade läst att om man är på plats vid öppningen av Sacre-Coeur så är det inte så mycket folk. Det var det inte heller, en fantastisk kyrka. Tyvärr var det förbjudet att ta några bilder, ni får tro på mitt ord. 

Det var till och med så lite folk att vi tyckte det kunde vara spännande att klättra upp i kyrkans kupol. DET VAR DET INTE! Trapporna, som var över 300 stycken till antalet, var så trånga att det ganska snart utlöste en ganska bra ångestattack. Detta i sin tur ledde till att jag i princip sprang upp för alla 300 trappsteg. Därefter följde en liten tur på taket (jävligt högt upp) för att sen fortsätta in i ÄNNU mindre trappor. Sen satt jag skräckslagen på en liten bänk på toppen medans mannen tittade runt på utsikten. Sen sprang jag ner för alla trappor på den andra sidan. Nej, en kan inte bara vända och gå ner.... På bilden nedan kan ni se hur desperat jag klamrade mig fast i allt jag kunde hålla i. Har inte fått sån cellskräck sen grottorna i fjärde klass.. men mannen tyckte det var en trevlig upplevelse i alla fall. 

 Tack och lov avslutades turen med ett besök i kryptan under jord. Det tyckte jag däremot var mycket roligt. Där kunde en träffa den huvudlöse snubben och Sankt Therése! :)

Historien förtäljde, såvitt jag minns, att snubben blivit halshuggen vid Sacre-Coeur och därefter plockst upp huvudet, stoppat det under armen och traskat ner från berget. Så blev han helig. Första Zombien??

Historien om Sankta Therése (1873-1897) "Jesus lilla blomma" har jag fått googla fram. Tydligen blev hon känd för allt hon skrev, bland annat en självbiografi och är skyddshelgon för människor med AIDS, flygkaptener, florister, sjukdom och missioner!


Den helige huvudlösa


Sankta Therése 

Så snart min panik hade lagt sig gick vi vidare runt i Montmartre som är otroligt vackert. De har ett litet museum som är sevärt, där kan en få en liten bandspelare som kan engelska. Den berättar litet om historien runt området. De flesta museer vi besökte kostade ca 8 euro. Utanför detta museum finns också den sista vingården inne i Paris. Den producerar ca 1000 flaskor per år och de säljs tydligen till förmån för välgörande ändamål. Fint.

Museet innehåller också historien runt alla kabaréer. Det var kul att se bilder av can can dansare. Inte så mycket krav på trådsmala kvinnor på den tiden, viga var de ändå! :)


Efter en trevlig lunch bestående av sallad och vin,  träffade vi en CISV kompis Justine. Så fick vi en engelsktalande guide resten av dagen. Inte helt illa, vi hade vid detta laget en del frågor. Varken jag eller mannen pratar franska, även om jag nu inte längre är helt hjälplös. Tänk vad en lär sig när en inte har något val. ;)

Kyrkogården i Montmartre, som en liten stad
Justine med bror och hund


Efter en härlig promenad förbi Moulin Rouge, Triumbågen osv (en del Metro kan ha varit inblandat) gick vi tillbaka till Notre Dame då jag inte kände mig helt färdig med den byggnaden. Så vacker..

Kvällen avslutades på Le Cosy, samma restaurang som första kvällen, där de åts och dracks till den sena natten. Igen var vi de enda kunderna och vi hade en kanonkväll tillsammans med personalen. :)


söndag 24 juni 2012

Frankrike, del 1

Sitter här i mitt kök och tittar ut på ösregnet, längtar tillbaka till Frankrike och värmen. Därför tänkte jag skriva ner min resa på denna blogg. Kanske mer för min egen skull än för er. Det hände så otroligt mycket på få dagar och jag börjar redan glömma en del. Mitt minne är ett utmärkt såll.

Vi bodde på ett lite nedgånget hotell i Paris med en receptionist som var ca 150 år gammal, säkert mycket trevlig man om en hade kunnat franska. Hotel de Roubaix på 6, Rue Greneta.

Vi bodde i ett rum längst upp som de kallade "master suit"? Ha ha, vi hade i alla fall grym utsikt. En gotisk kyrka till vänster och långt ner till marken överallt.



Vi kom ganska sent till hotellet och var rätt hungriga och trötta, tyvärr hade de ingen restaurang. Det fanns däremot rakt över gatan,  Restaurang Le Cosy.

Vi var de enda gästerna så jag kan tillägga att servicen var fantastisk! Helt ärligt så var det jäkligt mysigt, god mat och gott vin. Vi gillade det så mycket att vi kom tillbaka en kväll till senare.. Kan verkligen rekommendera ett besök om en är i närheten.

Lite rund under fötterna på Le Cosy. :)
Vi var glada och nöjda när vi gick till sängs men sen bröt det ut ett jäkla åskväder. Då var det inte längre lika roligt att ha rummet längst upp mot koppartaket. Blev inte många timmars sömn. 

Men morgonen efter var vi alldeles för exalterade för att vara trötta, vi åt frukost sen traskade vi ut på Paris gator utan någon egentlig plan utöver att vi ville njuta så mycket det bara gick. Det enda jag visste att jag inte ville missa var Notre Dame och Louvren. 

Vi satsade mot Louvren men svängde lite fel och hamnade vid Notre Dame istället. Tips från coachen är att ha en riktig stadskarta och inte en turistvariant där sevärdheterna var tecknade stort över viktiga gator ;)

Notre Dame är en fantastisk byggnad. Vi kom dit under en begravning. Lite märkligt tyckte jag men otroligt mäktigt med en man som sjöng Ave Maria. Vilken akustik. Vet inte vem som var död. Hen fick i alla fall en fin begravning.. 





Någons benknota i fin förpackning


Sen traskade vidare i vårt sökande efter Louvren, vi visste att vi var nära! Det finns så otroligt mycket att titta på under en liten promenad, finns även en massa tiggare som är mer eller mindre fantasifulla. Blev ledsen i hjärtat av de stora grupperna av barn som sprang runt med insamlingslistor, och lite imponerad av "låtsades hitta en guldring" gänget. 

Älskar alla broar i Paris, så många olika stilar och den ena vackrare än den andra. 


Vi beslöt att inta en lätt lunch innan Louvren på ett av de mer turistiga restaurangerna. Ville bara ha en croque monsieur och skrattade lite när jag insåg att det ingick både pommes och sallad till den gigantiska mackan. Till det ett stort glas vin som gjorde oss på mycket gott humör. Vi vinglade glatt vidare till Louvren för att inse att det var en massiv kö utanför. Så vi beslöt att komma tillbaka en annan dag vid öppning istället. 


Nu hade vi traskat i ganska många timmar och min plan att se hela Paris till fots var plötligt inte så intressant längre. Så vi tog en båttur. En och en halv timmes härlig vila för fötterna. Ett mycket vackert och bekvämt sätt att se Paris på, inte heller så farligt dyrt. Typ samma pris som båtarna i Köpenhamn, fast roligare.

Båten var fylld med asiater och deras kameror, de sprang fram och tillbaka på båten och såg staden endast genom sina kameror. De såg glada ut men från min synvinkel känns det som ett synd sätt att se på stan. Känns som att de missade de små detaljerna.




Dagens promenad avslutade vi med en tur till Eiffeltornet, nu när vi ändå var i faggorna. Det var stort och grått. Hade faktiskt inget intresse av att åka upp alls så när vi knäppt några foton tog vi en taxi tillbaka genom Paris galna trafik. Det var roligare. Sen var det bara att hitta en restaurang, dricka vin, äta gott och ramla i säng för att orka en ny dag av upplevelser.. Men det får ni höra om en annan gång! 



fredag 15 juni 2012

Hipp hipp Hurraaaaa!

För idag är det min bästa mammas födelsedag! Min mamma kan allt. Hon är även en kapten på skutan kallad Kathebe!

Jag svär på att det inte finns en bättre mamma än min. Hennes familj är hennes mittpunkt men hon har alltid haft starka åsikter och engagerat sig i en massa saker. För hon bryr sig, om alla. Det är ganska tydligt vart vårt intresse för världen kommer i från. Hon är en öppen människa och min idol.

Tyvärr kan jag inte åka och fira henne denna helg då jag kommer att lämna landet ett tag men i kväll ska jag skåla för henne hela kvällen ;) Det kommer hon nog inte gilla he he.

Jag älskar dig lilla mamma! Hoppas du får en fantastisk födelsedag med den övriga familjen, fast jag förstår att det är ledsamt att din favoritdotter är så långt bort.

Kram